BOWEN-TEKNIIKKA
Faskiakäsittely – lihaskalvokäsittely

Bowen-tekniikka on australialainen kehonhoitomuoto. Se on lempeä faskiakäsittely, joka ei satu!

Hoito on syvästi rentouttava, vapauttaa faskioita, tasapainottaa hermostoa ja parantaa aineenvaihduntaa. Hoitaja ei diagnosoi tai hoida yksittäisiä sairauksia vaan Bowen-tekniikka on tasapainottava tukihoito. Varsinainen sairauksien ja vammojen hoitaminen on aina lääkärin tai eläinlääkärin vastuulla.

Bowen on nimetty Australiassa kehonhoitoja tehneen Tom Bowenin mukaan. Hän ei taltioinut tai varsinaisesti opettanut tekniikkaa, vaan häntä eri aikoina avustaneet henkilöt alkoivat kukin taholla opettaa omaa versiotaan näkemästään.


Olen saanut oman peruskoulutukseni Bowtech-koulukunnan mukaan ja heidän hevostekniikkansa on nimeltään Equine Muscle Release Therapy eli EMRT. Valmistuin Bowen-hoitajaksi vuonna 2015 ja EMRT-hoitajaksi vuoden 2019 lopussa.Riikka Manninen • Hoitava Hetki

Mikä on faskia?

Faskia on yksi ihmisten ja eläinten sidekudostyyppien alalajeista. Nimensä mukaisesti sidekudos sitoo kehon eri rakenteita toisiinsa. Yleisimmin termillä faskia viitataan peitin- eli lihaskalvoihin, jotka ympäröivät koko lihaksen, lihaksen pienempiä lohkoja sekä yksittäisiä lihassoluja.

Vertauskuvana voisi käyttää appelsiinia ja sen jakautumista pienempiin osiin. Lihaskalvot kiinnittävät luulihakset luihin sulautumaan jänteisiin, jotka puolestaan sulautuvat luun pintaa ympäröivään kalvoon.

Lihaskalvoissa on runsaasti kollageeni- ja elastaanisäikeitä, jotka tekevät siitä samanaikaisesti vahvan ja joustavan. Niillä onkin tärkeä tehtävä lihasten tukemisessa ja staattisten asentojen ylläpitämisessä.

Lihaskalvo mukautuu siihen kohdistuviin fyysisiin voimiin lisäämällä kudoksen kollageenipitoisuutta, mikä tekee siitä vahvemman, mutta vähentää joustavuutta ja sen seurauksena voi rajoittaa liikeratoja. Onneksi muutos tapahtuu myös toiseen suuntaan eli lihaskalvon vapautuessa keho korjaa sitä myös joustavammaksi.

Faskiaa löytyy myös muualta kuin lihaksista. Sisäelinten ympärillä on faskiakalvoja ja ihon alla pinnallista faskiaa. Jälkimmäinen on löyhempää ja sitä kuvataan usein hämähäkinverkkoa tai pesusientä muistuttavana.

Faskiakudoksessa on runsaasti hermopäätteitä, jotka välittävät keskushermostoon tietoa esimerkiksi kehon asennosta, lihasten jänteydestä, paineesta sekä lämpötilasta. Verisuonet, hermot ja imusuonet kulkevat faskian läpi ja kiristävä faskia rajoittaa myös niiden toimintaa.


Kehon ollessa liikkeessä eri rakenteiden täytyy pystyä liikkumaan suhteessa toisiinsa ja tähänkin tarvitaan elastista ja hyvin toimivaa faskiaa.

Faskia on siis varsin monimuotoinen ja monimutkainen rakenne. Näyttää siltä, että tämänhetkinen ymmärrys sen toiminnasta on vasta jäävuoren huippu. Faskiatutkimus on koko ajan lisääntymässä ja tulevaisuus tuo varmasti paljon mielenkiintoista uutta tietoa.

Kysy lisätietoja!