HEVOSTEN HOITO BOWEN-TEKNIIKALLA

Hoitova hetki tarjoaa hevosten hoitoa faskiakäsittelyllä Bowen-tekniikalla (EMRT – Equine Muscle Release Therapy) Tampereen seudulla ja Pirkanmaalla. Riikka Manninen työskentelee pääasiassa Ahaso-tallilla Lempäälän Säijässä, jossa hoidetaan hevosia hellävaraisilla faskia eli lihaskäsittelyhoitodoilla. Tarvittaessa voimme sopia tallikäyntejä Pirkanmaalla muuallekin.

Mitä Bowen-hoidon aikana tapahtuu?

Aluksi teen hevosen omistajalle / hoitajalle kattavan haastattelun taustatietojen selvittämiseksi, jotta saan mahdollisimman hyvän käsityksen hevosesta ja sen tilanteesta. Käytän omaa ammattitaitoa haastattelua tehdessä, mutta en diagnosoi tai ehdota olemassa olevien hoitojen tai lääkitysten muuttamista, sillä ne kuuluvat eläinlääkärin tehtäviin.

Hevosille teen käsin palpoiden sarjan testejä sekä katson liikettä käynnissä, jolloin saan lisää tietoa mahdollisista ongelmakohdista. Alkututkimuksen, kuten koko hoidon, on tarkoitus olla hellävarainen ja se tehdään aina hoidettavan hevosen ehdoilla. Testien tarkoituksena on antaa minulle lisää tietoa eikä tuottaa epämukavaa oloa tai kipua.

Hoidon aikana teen pehmeitä, rullaavia liikkeitä lyhyinä sarjoina poikkisuuntaisesti lihasten yli. Sarjojen välissä pidetään pieniä taukoja, jonka aikana hevosen keho jo useimmiten alkaa vastaamaan hoitoon. Hevosen aivot käsittelevät asentoaistin kautta tullutta informaatiota.

Ensimmäinen peruskäsittelyn hoitokerta painottuu selkärangan alueelle. Hoitoa tehdessä saan analysoitua hevosen ongelma-alueita seuraamalla hevosen reaktioita.


Ensimmäinen hoito tehdään hitaasti, sillä hoidon aikana eläin tutustuu samalla hoitajaan ja hänen kosketukseensa.

Jokaisella hoitajalla on persoonallinen hoitotekniikka ja käsiala, joten jokaisen hoitajan tekemät faskiakäsittelyt tuntuvat varsin erilaisilta.

Oma pitkäaikainen kokemukseni hevosten parissa toimimisesta on muokannut tapaani tehdä tätä työtä. Hevoset reagoivat selkeämmin kosketuksen paineen ja nopeuden vaihteluihin. Bowen-terapiassa on tarkoituksena käyttää painetta vain sen verran kuin kudoksissa on joustavuutta. Hevoset ovat siis auttaneet minua hoitamaan myös ihmisiä hitaammin, pehmeämmin ja läsnäolevammin.

Kuinka usein Bowen-hoitoja pitäisi tehdä?

Hevonen voi hyötyä paljon jo yhdestä hoitokerrasta, vaikkakin oireet saattavat helpottua vasta parin päivän viiveellä hoidon jälkeen. Pitkäaikaiset vaivat yleensä vaativat 3-4 hoitokertaa viikon tai kahden viikon välein.

Yleinen ohje voisi olla, että mitä kauemmin vaiva on kestänyt, sitä kauemmin vie aikaa purkaa hevosen kehon kompensaatiomekanismeja. Kun vaivojen akuutti vaihe on ohi, voidaan tehdä ylläpitohoitoja 1-2 kuukauden välein tai vain tarvittaessa.

Kengityksen, rokotusten, madotusten ja raspauksen aikoihin täytyy pitää väliä hoitoihin. Samoin hoidon jälkeen on hyvä pitää muutama päivä taukoa hevosen käytöstä ja antaa hevosen käyttää kehoaan tarhassa tai laitumella omien tuntemusten mukaan.


Teen mielelläni yhteistyötä eläinlääkäreiden, kengittäjien sekä muiden alan ammattilaisten kanssa.Riikka Manninen • Hoitava Hetki

Bowen-tekniikka • Faskiahoitojen hinta

EMRT-hoidot (Equine Muscle Release Therapy) vuoden 2019 loppuun asti opiskelijatyönä. Hinnat sisältävät arvonlisäveron (24%).

Kysy lisätietoja